Hívjon minket bizalommal!

+36 70 772 07 94

Hungarocell hőszigetelés vastagsága:*
Hány négyzetméter hőszigeteltetne:*
m2

Az Ön neve*
Email címe*
Telefonszám*

Kiszámoljuk Önnek lakása hőszigetelési költségét az összes hőszigetelési lehetőséggel!

Duzzasztott hőszigetelő anyagok

Duzzasztott perlit

Duzzasztott hőszigetelő anyagok

A perlit alapanyaga a természetben megtalálható, riolitos vulkánikus kőzet, 3-5% víztartalommal. A hőszigetelő anyagként alkalmazott duzzasztott perlit előállítása során a perlitet 900-1200 °C-os hőmérsékletűre hevítik. Ennek során a víztartalom gőzzé válik, és a kőzet 20-30-szorosára duzzad. A duzzadás mértéke a víztartalomtól függ.

A duzzasztott perlitet leggyakrabban a betonok és habarcsok adalékanyagaként használjuk a rossz hőtechnikai tulajdonság javításának érdekében. A gyárilag kevert készhabarcsok is sok esetben tartalmaznak perlitet.

A duzzasztott perlitet szemcsenagysága szerint öt osztályba soroljuk:Nagyszemcsés (Pn).

  • Durvaszemcsés (Pd).
  • Középszemcsés (Pl).
  • Középfinom szemcsés (P2).
  • Finomszemcsés (P3).

Betonadalékként általában nagyszemcsés és durva perlitet használunk. A finomszemcsés duzzasztott perlitet vakolatokhoz alkalmazzuk. A habarcs- és betonkészítéshez használt perlit nem tartalmazhat szennyeződést.

Önmagában nem adalékanyagként a duzzasztott perlitet ömlesztett formában csak csomagoltan lehet felhasználni. (Vízszintes, terhelésnek, utótömörödésnek nem kitett helyeken.) Az ebből a célból forgalmazott ún. perlit paplan műanyag fóliába vart, ömlesztett perlit. Általában +70 °C-os hőmérsékletig alkalmazható. Elsősorban vasbeton födémek, padlásterek hőszigetelésére használjuk.

Hasznos információ

A duzzasztott perlitet a növénykertészetben is alkalmazzák adalékanyagként. A duzzasztott perlit gyártása során a magas hőmérsékletnek köszönhetően a perlitszemcséken lévő mikroorganizmusok elpusztulnak. így steril anyag jön létre. Ez és számos más kedvező tulajdonsága kiváló kertészeti adalékanyaggá teszi a perlitet. A kertészetben elsősorban a nedvesség szabályozására, a talajlazítására, valamint a megfelelő talajklímabiztosítására használják.

A duzzasztott agyaggolyókat az ömlesztett hőszigetelések mellett számos más szerkezet alapanyagaként alkalmazzák.  Találkozhatunk velük falazóelemek alapanyagaként, könnyűbetonok és habarcsok adalékanyagaként és egyszerű feltöltések (födémek felett) anyagaként is.

A bitumoperlittel a hő- és nedvesség elleni szigetelés is megoldható. Ömlesztett formában vagy lapok alakjában állítják elő. A perlithab granulátumot perlitkőzet őrleményéből, nátronlúgból és duzzadást elősegítő keverékből granulálás utáni duzzasztással állítják elő. 2-30 mm-es mérettartományban frakciókra bontva, zsákokban forgalmazzák. A granulált perlit vízfelvétele a vegyszeres kezelés következtében alacsony. Az anyag jól használható üreges vagy réteges épületszerkezetek hőszigetelő térkitöltésére.

Duzzasztott agyaggolyók

A duzzasztott agyaggolyókat homogenizált, apró agyagdarabokból állítják elő. A gyártás során a darabkákat forgó kemencében 1200 °C-on kiégetik. Az égetés során az agyagdarabok felülete megolvad, a belső rész szervesanyag-tartalma kiég. A keletkező gázok az agyagdarabot először felfújják, majd a köpenyt felszakítva távoznak. A kihűlt agyaggolyó külső héja kemény, klinkeres, a belső szerkezete pedig pórusos.

A duzzasztott agyaggolyókat többféle fajsúlyban, többféle szemcsenagyságban állítják elő. A duzzasztott agyaggolyók tűzállók, fagyállók, nem penészednek, nem korhadnak, ellenállnak a savaknak és a lúgoknak.

A duzzasztott agyaggolyókat mint ömlesztett szigetelést elsősorban födémszerkezetekben (fafödémekben) vagy azok felett alkalmazzuk. Alkalmasak csatornákban futó csővezetékek körüli hőszigetelésre is.

Az agyaggolyók az üregeket teljesen kitöltik, és a stabilitásuk az idő múlásával sem változik. Az ömlesztett agyaggolyók kiválóan alkalmazhatók műemlékek felújítása során az utólagos szigetelés kialakításához.

A felhasználási területtől és a követelményektől függően többféle tulajdonságú ömlesztett, duzzasztott agyaggolyó kerül forgalomba.

Cellulóz anyagú ömlesztett hőszigetelés

A cellulóz hőszigetelő anyagot újrahasznosított papírból készítik. A gyártás során a már hulladék papírt felaprítják (darálják), majd borsók hozzáadásával ellenállóvá teszik a tűzzel és a kártevőkkel szemben.

A létrejövő, ömlesztett hőszigetelő anyag az ásványgyapottal közel azonos hő technikai tulajdonságokkal rendelkezik. További előnye, hogy környezetbarát, és utólagos hőszigetelésként is kiválóan alkalmazható.

A cellulóz anyagú ömlesztett hőszigetelő anyagot zsákokban forgalmazzák, és kétféle formában dolgozható be:

  • Befújható cellulóz hőszigeteléssel töltik ki a magas tetők szarufái közötti teret. A könnyűszerkezetes épületek teherhordó szerkezeteinek vázelemei közötti terekbe is ez kerül. (A falak, födémek közötti térbe.) Az ömlesztett hőszigetelő anyagot egy erre alkalmas fúvógéppel juttatják a szerkezetekbe (a borítás mögötti üregekbe). Előnye, hogy nem keletkezik építési hulladék.
  • A cellulóz hőszigetelő granulátumot padlókban és födémekben alkalmazzák. Az anyagot szárazon elterítve alakítják ki a hő- és hangszigetelő réteget.

A cellulóz ömlesztett hőszigetelések alkalmazása számos előnyös tulajdonságuk ellenére hazánkban még kevésbé terjedt el.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Szavazás

Miért érdeklődik a hőszigetelés után?

Szavazás állása

Loading ... Loading ...
Kapcsolat

Név

E-mail cím

Telefonszám:

Honnan keresem Önt:

Kapcsolatfelvétel oka:

Üzenet:

Ellenőrző kód:
captcha

Copyright 2010 hőszigetelés.com Minden jog fenntartva!